http://hverdags-blogger.blogspot.no/

onsdag 8. februar 2017

Jernurt
Jernurt-te gjør underverker om du merker at du holder på å bli forkjølet. Jeg brukte å trekke meg te på nattevakt når halsen begynte å bli sår, og det endte alltid med at jeg ikke merket noe mer i halsen. Det er jo ikke sikkert jeg holdt på å bli forkjølet da, men liker selv å tro det.


Har kopiert noe om jernurt, og om du trykker på linken helt under, så kan du lese mer om det.

Jernurt regnes som en hellig urt
Jernurt, ofte også kalt legejernurt, ble i tidligere tider ansett som en hellig urt som bare skulle brukes under offerhandlinger og til å rense og utsmykke gudenes altere. Ved høytidelige anledninger ble den hengt på prestene som amulett, en sacra herba (hellig urt). Også druidene (kelternes prester) vasket alterene med blomsteruttrekk og hadde jernurt i den drikken som ga klarsyn. Mystiske vismenn i Persia kalte jernurt en spådomsurt.

Uttrekk (urtete) av jernurt smaker temmelig bittert, og stimulerer av den grunn fordøyelsen og øker næringsopptaket. Hell en kopp kokende vann over 1-3 teskjeer tørket urt og la det trekke under lokk i 10-15 minutter før urten siles fra. Drikk en kopp mellom måltidene tre ganger om dagen, eller en halvtime før hvert måltid for å stimulere appetitten.

Utvortes bruk av jernurt
Garvestoffene i jernurt gjør at urten har en noe astringerende virkning og derfor kan brukes utvortes ved en rekke plager. I form av gurglevann eller munnvask har urten en god virkning ved tannråte, blødende tannkjøtt og munnsår. Som et hudmiddel kan kokte blad anvendes som plaster eller omslag på mindre skader, sår, betent hud, eksem, byller, forstuinger, insektstikk og smertefulle nevralgier.
Jernurt ved luftveisplager
Stoffet verbenalin i jernurt har en slimløsende og hostedempende effekt, og gjør at et avkok av urten kan brukes til behandling av dårlig ånde, for kraftig spyttsekresjon, slim i halsen, hoste, astma, sår hals og febersykdommer. Jernurtekstrakt skal også kunne minske skjoldbruskkjertelens aktivitet gjennom helt eller delvis å blokkere effekten av hormonet TSH (skjoldbrukskjertelstimulerende hormon).
http://www.rolv.no/urtemedisin.htmIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar